zaterdag 20 augustus 2011

Dag 157: zoekplaatje

Veel kleine vossen nu in de tuin, ze vinden niet alleen de vlinderboom een aantrekkelijke 'kroeg' maar ook de zeer kleine bloemetjes van de klimop. Hierbij een zoekplaatje, er zit een vlindertje verstopt!

vrijdag 19 augustus 2011

Dag 156: Gehavende Atalanta

Ik kreeg via de mail een foto van een merkwaardig gekleurde Atalanta, en zag bij ons in de tuin een zeer gehavende Atalanta, een beetje verregend eigenlijk. Het vogeldagboek wordt gemaakt door een zeer enthousiaste fotograaf (met meer tijd dan ik heb), iedere keer een verrassing wat hij nu gefotografeerd heeft.

donderdag 18 augustus 2011

Dag 155: Bij nacht

Toevallig was ik 's avonds een keertje buiten en zag dat de vlinderboom ook 's avonds (en waarschijnlijk 's nachts) druk bezocht wordt. De motjes zijn wel lastig te fotograferen, er is minder licht (en flitsen leek mij niet zo'n goed idee) en ze bewegen nog meer dan dagvlinders!

Dag 158: zware vlinder

Tja, als mensen eenmaal weten dat je van vlinders houdt krijg je af en toe een leuk cadeau, bijvoorbeeld deze zware vlinder. Mooi om alle kleine papiertjes met dingen die nog gedaan moeten worden vast te houden, moet ik ze wel nog even verzamelen. Het is in ieder geval leuker om naar te kijken dan een grote steen of zo (nou ja, op mijn andere blog, over haken, laat ik zien dat ook stenen heel leuk te maken zijn...)

dinsdag 16 augustus 2011

Dag 154: Binnen of buiten?

Vanmorgen zag ik een motje tegen het raam zitten, aan de buitenkant schuilend tegen de regen. Hij of zij zat wel lekker want pas 's middags zat hij er niet meer. Het is lastig om een foto tegen het licht in te maken, vooral als het een beetje regenachtig is. Je kunt wel de hele fijne haartjes bij zijn pootjes zien. Van buiten is het patroon beter te zien.

maandag 15 augustus 2011

Dag 153: Kleine vos

Ja, bij een sprankje zon een Kleine vos en een Atalanta in onze vlinderboom. Voor ik mijn camera pakte zag ik ze op dezelfde bloem, maar helaas was de Atalanta al weggevlogen. Ik geniet van ieder sprankje zon, en vind al die regen wel een beetje zielig voor de vlinders dit jaar. Tijdens een fietstocht veel koolwitjes gezien.

dinsdag 9 augustus 2011

Dag 152: rupsje

Ook in Nederland zijn er genoeg mooie plekjes waar vlinders en rupsen zich laten zien, alhoewel... rupsen hebben een voorkeur voor rommelig, onkruid, bermen en zijn kieskeurig in wat ze eten (onze broccoliplanten worden ieder jaar opgegeten... maar ik ben toch weer blij als ik een Koolwitje zie vliegen). Dit rupsje zat in de berm, ben er nog achter tot welke vlinder hij zich zal ontpoppen. Rupsen determineren is ook een tak van sport!

zondag 7 augustus 2011

Dag 151: Handige vlinder

Dit is een Landkaartje, en het bijzondere is dat de zomer-variant (die dus dit jaar rups geweest is) er anders uitziet dan de lentegeneratie. deze is overigens wel vroeg, want deze foto is van begin juli.

vrijdag 5 augustus 2011

Dag 150: Een tipje van de vleugel

Als de Morpho Achilles haar of zijn vleugels even open doet zie je opeens een hele andere vlinder: felblauw (en ongeveer zo groot als je hand). Ik ben er nog niet achter waarom deze vlinder zo heet, maar kon in de Franse vlindertuin wel een halfopen foto maken

dinsdag 2 augustus 2011

Dag 149: Ik zie ik zie

Bij deze tropische vlinder lijkt het net of je aangekeken wordt, de Latijnse naam is Morpho Achilles, maar ik moet nog even opzoeken waar die naam precies naar verwijst. Wat zie je als deze vlinder wakker wordt....?